WAAROM GENIETEN ZO BELANGERIJK IS

Hoe heerlijk is het om samen met je partner te genieten van een heerlijk dagje uit. Lekker samen eten in Utrecht bijvoorbeeld. Een heerlijke stad vind ik zelf, waar we graag zijn. Al is het omdat onze dochter Lieke er studeert en wij haar graag opzoeken 😀. Altijd wel gecombineerd met een heerlijke lunch of diner.

Lekker eten, leuke gesprekken, veel lachen en plezier maken. Zaken die zo belangrijk zijn en in deze tijd niet vanzelfsprekend. Zoek ze op die momenten, creëer ze, koester ze en geniet er zo lang mogelijk van. Want je goed voelen levert je fysiek veel meer op dan alleen maar dat fijne gelukzalige gevoel.

Waar komt dat gelukzalige gevoel eigenlijk vandaan?

Jij bent zélf in staat om de vier belangrijkste gelukshormonen aan te maken:

 • Endorfine,
 • Dopamine,
 • Serotonine en
 • Oxytocine.

Al die leuke, gezellige, blije momenten zorgen ervoor dat jij zélf de vier belangrijkste gelukshormonen aanmaakt; endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. En naast het feit dat deze gelukshormonen jou dat gelukzalige gevoel geven, hebben ze ook nog een gelukzalige bonus 😀.

ENDORFINES geven een gevoel van welbevinden en geluk, maar werkt ook PIJNSTILLEND en WEERSTANDSVERHOGEND. Bovenal VERMINDERT het ANGST. In deze tijd dus meer dan welkom. We ervaren endorfine bijvoorbeeld bij lichamelijke inspanning, pittig eten, liefde, lachen en mediteren.

Endorfine TIP: sport, beweeg, eet pittig, lach, heb lief en "quiet the mind" 👍🏻.

Bij een bepaalde hoeveelheid DOPAMINE krijg je een heerlijk gevoel van blijdschap en genot; de beloning na een bepaalde lichamelijke inspanning of na het nuttigen van bepaalde voeding. Dopamine komt vrij bij fijne ervaringen, maar ebt helaas snel weg. Voldoende Dopamine zorgt er ook voor dat je beter in staat bent om BESLISSINGEN te nemen op grond van ervaringen uit het verleden.

Dopamine TIP: boost je Dopamine met kleine stapjes op regelmatige basis door fijne ervaringen te creëren voor jezelf of anderen. Want dat helpt natuurlijk ook omdat je daar zelf ook weer blij van wordt.

SEROTONINE heeft een grote invloed op ons lichaam. Het reguleert een aantal zeer belangrijke lichaamsfuncties zoals ons IMMUUNSYSTEEM, de nieren, HART en bloedvaten en onze spijsvertering. EN…Serotonine houdt ons humeur in balans door de grote invloed op onze gemoedstoestand. Serotonine heeft een groot effect op ons ZELFVERTROUWEN. Hoe meer Serotonine, hoe minder gevoelig we zijn voor afwijzing van anderen.

Serotonine TIP: ben moedig en stretch je comfortzone. Durf iets te doen waar je trots op kunt zijn waardoor je extra zelfvertrouwen krijgt.

OXYTOCINE wordt ook wel het knuffel hormoon genoemd. Het wordt aangemaakt tijdens écht contact met anderen. Een wezenlijk ander contact dan via Zoom, Teams, Skype, Face-time etc. Oxytocine wordt ook aangemaakt als we een goed gesprek voeren of gezellig bij elkaar zijn, bij momenten waarin we intimiteit en plezier met elkaar ervaren. Oxytocine maakt ons sociaal en geeft een gevoel van vriendschap, liefde en vertrouwen. Zeer belangrijk in tijden van angst, onzekerheid en social distancing!

Oxytocine TIP: Knuffel de mensen die die je dierbaar zijn zo veel als mogelijk; heb écht contact en goede gesprekken.

Vooral in deze 🦠 tijd zijn al deze activiteiten zeer belangrijk. En ze zijn niet alleen leuk om doen maar ze verhogen je IMMUUNSYSTEEM, ZELFVERTROUWEN en VEERKRACHT.

Je bent je eigen "medicijn-fabriek". Pak de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en vitaliteit. En boven alles: GENIET er lekker van 👍🏻.

Nog even alle TIPS op een rijtje:

 1. Sport of beweeg elke dag. Als het kan heerlijk buiten in de natuur.
 2. Maak pittig eten klaar dat je lekker vindt en geniet er met volle teugen van.
 3. Mediteer of pak je momenten van stilte zo vaak als kan.
 4. Heb lief.
 5. Lach veel.
 6. Creëer fijne ervaringen waar je blij van wordt.
 7. Stretch je comfortzone en ben boven alles TROTS op jezelf met elke stap die je zet.
 8. Heb goede gesprekken en écht contact.
 9. Knuffel iedereen die je dierbaar is. Lang, veel en oprecht. Huisdieren included 😀.

Enjoy en..

..ontsluit je potentieel, pak de regie voor je eigen welzijn en maak het verschil. Elke dag weer.

Hartelijke groet, Pascale