The art of becoming you


Ik lig op de bank in de woonkamer. Geveld door de griep. Yak! Ben daar niet heel erg goed in. Ziek zijn. Na 2 dagen denk ik "Zo! Ben er wel weer klaar mee. Geef je eraan over, dan gaat het sneller voorbij". Niet dus.

Effin. Ik lig op de bank, onder een dekentje en iPad op schoot.

Ik struin wat door mijn oude notities. Zaken die ik heb verzameld. Die voor mij waardevol zijn. Denk aan quotes, inspirerende video's en artikelen. Op mijn iPad scherm staat in rood geschreven met !!! erbij: Prachtig Artikel: "The pressure of becoming someone"

Dit wil ik graag met jullie delen.

Opnieuw lees ik het. En weer vind ik het een prachtig artikel (zie link). Wat mij vooral iets deed was:

"We tend to put so much pressure on ourselves to be somebody..." en "Dare to “Be” the wonder that you are!"

We willen veelal voldoen aan een "ideaal beeld". Vaak niet eens ingegeven door eigen verlangens. Of geldt dit alleen voor mij? Nee toch? We laten de omgeving hierin vaak bepalend zijn. Het begint al vroeg. In de opvoeding. Maar ook tijdens school, de studie (vereniging, jaarclubs, etc) en in werk. We passen ons aan. Vaak vanuit angst om er niet bij te horen. Of omdat we denken dat we niet goed zijn zoals we zijn. Of omdat we denken dat het zo hoort.


Herken je dat?

Ook ik wilde voldoen aan een ideaal beeld. Ingegeven door mijn omgeving (ouders, familie, studiegenoten, vrienden...) of door wat ik zag in mijn omgeving en als ideaal bestempelde. En vervolgens hard je best doen om dat "te worden".

Totdat je erachter komt dat wat je geworden bent niet helemaal of helemaal niet lijn ligt met wie je echt bent en vanuit jezelf wilt zijn. En dat overkomt me heus nog wel eens. Maar dan neem ik afstand en stel mijzelf vragen als "Wil ik zó zijn?" of "Is dit wie ik ben?" of "Wat past in essentie bij wie ik ben?" Ik focus me weer en blijf dicht bij mijzelf.

Maar wat als je maar door blijft gaan om te voldoen aan de verwachtingen van anderen? Te voldoen aan dat "ideaalbeeld" door jezelf of je omgeving opgelegd? Om te blijven doen waarvan je diep van binnen voelt en weet dat het je niet bij jouw bezieling & bevlogenheid brengt? Dat het jouw gevoel van gelukkig zijn in de weg zit?

Uit ervaring weet ik dat op een gegeven moment het lichaam gaat reageren. Het heeft een signaalfunctie. Het wil je waarschuwen. Maar we zijn goed in negeren en doorgaan. Toch? Totdat het lijf HO STOP zegt. En dan is het vaak te laat (Nederland telt 1.4 miljoen mensen met burn-out gerelateerde klachten).


Wat is de uitdaging?

The art of becoming YOU

Ga de ontwikkeling aan om JEZELF (terug) te worden. Om in lijn met wie jij in essentie bent, zélf vorm te geven aan jouw mooiste leven. Zoals jíj dat voor ogen hebt. Niet omdat het moet, maar omdat je het kan. En nog belangrijker omdat je het zelf wilt. Je hebt hiervoor alles in huis. Echt waar.

Als kind kom je op deze wereld met prachtige talenten. Talenten die jij kunt inzetten om dat wat jij te brengen hebt in deze wereld te realiseren. Je kunt op internet tests doen om je talenten te achterhalen. Deze vragen vul je in vanuit wie je nu bent en wat je nu doet.

Maar wie ben jij van nature ? Nog ongevormd en niet aangepast. Wat zijn jouw natuurlijke talenten? En wat heb jij van nature te brengen in deze wereld? Het antwoord ligt in de eerste 7-10 jaar van je leven.

Gun jezelf eens de tijd om daarnaar terug te gaan. Dat doe ik ook met mensen die ik begeleid in mijn programma "Bezield en Bevlogen leven". Daarin stel ik onder andere een aantal vragen die we vervolgens samen helemaal gaan uitdiepen. Dan wordt helder waar je van nature goed in bent, waar je blij van wordt en wat jij te brengen hebt in deze wereld. Om daar vervolgens handen en voeten aan te geven in het hier en nu.

Waarom is dit belangrijk om te doen? Omdat dit je richting geeft voor je werk en leven op basis van wie jij van nature bent. En als je die richting volgt brengt het jou op jouw pad van werken en leven met bezieling & bevlogenheid. Hoe gaaf is dat?


Ontdek opnieuw de magie uit je kinderjaren

Stel jezelf daarvoor de volgende vragen en werk ze uit in alle geuren en kleuren:

Hoe was je als kind?

Waar was je van nature goed in?

Waar speelde je mee?

Speelde je met anderen of liever alleen?

Welke rol had je in het spel?

Waar kreeg je energie van?

Verdiep je antwoorden zoveel mogelijk in de zin van: wat deed je dan, hoe zag dat eruit, hoe reageerden anderen erop, waarom juist die rol? Dat geef het meeste inzicht en richting.

Zelf heb ik ook het nodige graafwerk gedaan tijdens mijn opleiding voor Professional Life Coach jaren terug. Hieronder een blik op mijn jonge IK met mijn talenten en kwaliteiten. Veel plezier met het herontdekken van jouw jonge IK. 😀


Tot slot wil ik je zeggen:

Leef in lijn met wie jij ten diepste bent en voor jezelf wilt zijn. Dit brengt je bij jouw ware geluk en vervulling. Een proces dat niet altijd even makkelijk is. Maar zeker de investering in jezelf waard. Want er is er maar 1 zoals jij. Dus ben er zuinig op.

Hou genoeg van jezelf om dit proces aan te gaan & leef jouw mooiste leven zoals jij dat voor jou bedoeld hebt.

"Dare to “Be”

the wonder that you are!"

Pascale

Het artikel: The pressure of becoming someone