Doe het 's ff anders!


Goede voornemens? Maak ze dit keer wél waar

Hoe vaak heb je iets opgepakt in je leven dat je anders wilde doen? Omdat dat beter voor je was of gezonder of verstandiger of… En hoeveel van die pogingen zijn daadwerkelijk en duurzaam geslaagd? Laten we eerlijk zijn: dat valt over het algemeen vies tegen. Als iets eenmaal een patroon is geworden, dan is het nogal lastig om dit te veranderen.

Waarom is het doorbreken van een patroon toch zo freaking moeilijk?

De patronen in ons leven zijn diep ingeslagen richtlijnen die we onszelf hebben opgelegd. Ze liggen ver weg opgeslagen in ons onderbewustzijn en door de jaren heen zijn ze verworden tot onze identiteit. Het opbouwen van die patronen is al begonnen in de kindertijd. Dus ze zijn stevig verankerd in wie wij (denken) te zijn. Breek dat maar eens even door!  

Opgebouwd in de kindertijd? Ja.

Als kind maak je bijvoorbeeld situaties mee die voor jou te groot zijn. Vaak ruziënde ouders of een ernstig ziek broertje of zusje dat alle aandacht nodig heeft. Het gevoel dat deze situaties bij jou oproept kan je doen besluiten, veelal onbewust, dat je deze gevoelens niet meer kan of wilt ervaren. Het gaat daarbij om gevoelens als onmacht, boosheid of verdriet. Omdat je de situatie nog nooit eerder hebt meegemaakt, kun je deze niet relativeren. Dus wat doe je? Je creëert een overtuiging om jezelf te beschermen en die overtuiging maakt dat je je op een bepaalde manier gaat gedragen. Telkens als die situatie of een soort gelijke situatie zich voordoet. Zo ontstaat uiteindelijk een (gedrags-)patroon dat zich vastzet in je onderbewustzijn. En op den duur ga je dit als normaal beschouwen. En dan hoor je jezelf tegen anderen zeggen “Zo ben ik nu eenmaal of “zo doe ik dat nu eenmaal.”  

Dat gold ook voor mij

Als kind bijvoorbeeld heb ik al jong geleerd om op eigen benen te staan. De aandacht ging uit naar mijn zus, omdat zij die ondersteuning, in de ogen van mijn ouders, meer nodig had. En ik? Ik redde mijzelf wel, zo werd gezegd.  

Het effect voor mij als kind was dat ik mij hierdoor niet gezien en niet gehoord voelde. Ik voelde mij minder belangrijk. Ik deed er blijkbaar minder toe. Ik wilde ook niet tot last zijn, dus trok ik mij vaak terug op mijn kamer. Uit zelfbescherming creëerde ik de overtuiging “ik moet het allemaal zelf doen in het leven. Ik red mijzelf wel en ik heb daarbij niemand nodig”. En daar handelde ik dan ook naar. Ik was zelfstandig, gedreven, assertief, ging voor het beste resultaat (dit laatste deed ik denk ik toch ook om door mijn ouders alsnog gezien te worden) en loste mijn eigen problemen zelf wel op. Ik zorgde ervoor dat ik mijn ouders niet “tot last” was.

En als ik het even niet meer wist? Dan pakte ik mijn knuffel, dook in een hoekje van mijn kamer, huilde en vertelde mijzelf dat ik het zelf wel zou oplossen. Want papa en mama hadden mij namelijk verteld dat ik mijzelf wel kon redden en ik wilde niet “tot last” zijn.  

En toen wilde ik het anders

Naarmate ik ouder werd voelde dit aangeleerde gedrag niet meer als van mij. Het klopte niet meer met hoe ik mijzelf zag als in wie ik werkelijk van binnen was en wilde zijn. Ook kwam ik erachter dat dit gedrag mijn verlangen of dat wat ik wilde realiseren en voor mij op dat moment belangrijk was in de weg stond zoals bijvoorbeeld:

✅  Verbinding met anderen; ik was meer op mijzelf gericht en werd als té assertief ervaren door anderen

✅  Samenwerken met anderen; ik was gewend om het op mijn manier te doen

✅ Minder druk ervaren (want ik deed alles zelf); hulp vragen was geen optie

✅ Delen met mijn partner wat mij bezighield: waarom zou ik? Ik dopte toch altijd mijn eigen boontjes?

Dus wilde ik het anders. Want ik wist: als ik blijf doen wat ik altijd al deed, dan krijg ik wat ik altijd al had! En dat bracht mij niet dichter bij mijn geluk.  

Ik ben gaan investeren in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Cursussen, trainingen, coaching... Daarin kwam ik telkens opnieuw weer belemmerende overtuigingen tegen die ik heb aangepakt. Hieronder mijn lijstje. Misschien herken je er een paar bij jezelf?  


Mijn lijstje van belemmerende overtuigingen:  

ik moet het allemaal zelf doen in het leven

ik ben niet goed genoeg, anderen zijn beter

ik moet heel hard werken wil ik succesvol zijn

ik moet vooral voldoen aan de verwachting van anderen

ik moet het perfect kunnen (dus volgde ik de zoveelste cursus tot verbazing van mijn man. Zijn typische opmerking: “hoeveel diploma’s moet je nu nog halen om erachter te komen dat je het al kan.” (haha).

Oké, dat is wel even genoeg over mij 😉


What about you?  

Vanuit eigen ervaring weet ik dat het héél fijn is om niet iedere keer in dezelfde cirkeltjes te blijven lopen. Het herkennen en doorbreken ervan werkt erg bevrijdend. Om jou niet ook dezelfde rondjes te laten draaien in jouw leven, deel ik graag het volgende met je. Ook om je voornemens voor 2020 dit keer wél te laten slagen.

Om te kunnen veranderen is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat “iets” in jou jouw geluk, succes, vervulling blokkeert. Vaak voel je dat ergens in je lijf. Dat “iets” zijn bijvoorbeeld gevoelens van angst of onzekerheid om te doen wat je graag wilt doen. Deze gevoelens zijn het gevolg van jouw gedachten, jouw overtuigingen. Neem je overtuigingen eens onder de loep en ga aan de slag om ze op te lossen.  

Hoe dan?

Wat je bijvoorbeeld kan doen is jezelf een aantal vragen stellen bij iedere overtuiging (gebaseerd op ‘The Work’ van Byron Katie; bestsellerauteur en spiritueel leraar), nadat jij jouw belemmerende overtuigingen hebt opgeschreven:  

Is wat ik van mezelf geloof echt waar en weet ik zonder twijfel dat het waar is?  

Als ik die gedachte of uitspraak geloof, hoe reageer ik dan? Wat gebeurt er?  

Wat heeft deze overtuiging of gedachte me tot nu toe gekost? Of wat heb ik door deze overtuiging of gedachte nog niet kunnen realiseren?  

Wie zou ik zijn zonder deze overtuiging of deze gedachte?  

Zijn er momenten in mijn verleden waarin het tegenovergestelde van mijn overtuiging of gedachte waar was?

Met andere woorden, ga terug naar je persoonlijke ervaring en bedenk verschillende herinneringen waarvan het tegenovergestelde waar was. Zo word je je bewust van je eigen kunnen en kan je je belemmerende overtuiging ontkrachten.  

Daarnaast kan je overwegen om jouw blokkerende patronen op te lossen op het niveau waarop ze zijn ontstaan. Dat diepste niveau waar jij je oude besluiten hebt genomen in je kindertijd; jouw onderbewustzijn. Het doorbreken van de blokkerende patronen op dit diepste niveau is gelukkig bijzonder effectief en duurzaam. Daar kan ik je zeker bij helpen. Ik heb er immers mijn vak van gemaakt.

Ik hoop je met dit artikel geïnspireerd te hebben om jezelf verder te ontwikkelen en jezelf, in plaats van jouw belemmerende overtuigingen, op de eerste plaats te zetten. En wens je veel mooie doorbraken 😀    

Heb je vragen? Stel ze mij gewoon. Ik help je graag verder.  

Pascale