DE KRACHT VAN WOORDEN


GELOOF JIJ IN DE KRACHT VAN WOORDEN?

Woorden hebben het vermogen om ons in onze kracht te zetten en ons aan te zetten tot actie. Ook het tegenovergestelde is waar. Je kent het vast en zeker. Een compliment maakt dat je groeit. Je voelt je krachtiger. Je hebt meer zin in de dag en het levert betere resultaten op. En een knauw kan je kleiner maken of verdrietig.

Ik ontdekte een onderzoek van de Japanse Dr. Emoto. Hij schreef een prachtig boek over de boodschap van water. ‘Wat heeft dat nou met woorden te maken’ hoor ik je zeggen? Nou, hij vroor watermonsters in die van tevoren waren blootgesteld aan negatieve of positieve woorden. Daarna maakte hij foto’s van de waterkristallen. En stelde vast dat de positief beïnvloedde watermonsters mooie en perfect gevormde kristallen opleveren. Negatieve woorden, gedachten en emoties resulteren in lelijke, misvormde kristallen. En dan te bedenken dat wij gemiddeld voor zo’n 70% uit water bestaan! Hoe groot acht je de kans dat woorden ook zo’n effect hebben op jou?

In persoonlijke gesprekken met mensen kom ik regelmatig tegen dat de woorden die gezegd zijn, met name in de kindertijd, veel impact hebben gehad en vaak nog hebben op wie ze zijn en wat ze doen.

Woorden beïnvloeden ons leven. Bewust en zeer zeker ook onbewust. Ze vormen onze innerlijke dialogen en onze gedachten over onszelf. Over waartoe we in staat zijn. Over hoe waardevol we zijn voor onszelf en voor anderen. Deze gedachten leiden onherroepelijk tot acties met het daarbij behorende resultaat.

Soms wil je iets bereiken in je leven waarbij je merkt dat dit een bovenmatige inspanning van je vraagt en het resultaat uitblijft. Je stelt jezelf dan hoogstwaarschijnlijk de vraag wat er écht voor nodig is om jouw doel te realiseren. Het is dan zeker waardevol om te onderzoeken wat dat bereiken van jouw doel in de weg staat.


HOE DOE JE DAT?

In de begeleiding van mensen zie ik dat wat er in het verleden tegen hen gezegd is hier een belangrijke rol kan spelen. Bijvoorbeeld: “dat kun jij toch niet”, “doe maar gewoon”, “niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken”, “dit is niet voor ons weggelegd”, “je zult er altijd hard voor moeten werken”. Maar ook: “Je kan alles bereiken als je het maar echt wil”, “waar een wil is, is een weg” of “Jij bent een bijzonder mooi mens”.

Met Quantum Change Solutions, een methodiek waarmee ik werk in mijn coachingspraktijk, kun je echt doorbraken realiseren. Ik zie het resultaat bij elke begeleiding die ik hiermee doe. Je wordt je bewust van dat wat onbewust tussen jou en je geluk of succes staat. Dit is vaak terug te leiden naar wat je in de eerste 10 jaar van je leven gehoord, gezien en ervaren hebt. Dus ook wat er tegen je gezegd is. Het heeft je gevormd én het heeft je ook mooie dingen gebracht. Je bent je er alleen mogelijk nog niet bewust van.


Een prachtig voorbeeld is het verhaal van "Sophie" zoals ik haar even noem.

Ik ben bij Sophie op kantoor. Ze werkt als leidinggevende bij een grote internationale organisatie. Een bolwerk van vooral mannen op management niveau. Een cultuur die zich kenmerkt door hard en zakelijk. Alleen het resultaat telt. Sophie vertelt me dat ze zich hieraan heeft aanpast. Ze voelt dat ze is afgedreven van "wie ze in essentie is" zoals ze zelf aangeeft. “Ik kan niet mijzelf zijn en ik voel dat ik hierdoor niet in mijn kracht sta. Ik ben onzeker en durf niet te laten zien wat ik allemaal in huis heb. Ik doe niet voor de volle 100% mee en dat wil ik écht veranderen. Waar dit ook toe leidt. Ik wil het anders.”

In de eerste sessie van Sophie's Quantum Change Solutions Programma "Haal het beste uit Jezelf" spreken we uitvoerig waar ze tegenaan loopt. Ze bepaalt het doel dat zij wil bereiken. Sophie kan niet wachten om te weten wat haar op onbewust niveau weerhoudt om voor zichzelf te gaan staan. Staan voor wie ze is en wat ze kan. Zelfverzekerd. "Het zal wel faalangst zijn", zegt ze. "Ik zal wel bang zijn dat ik het niet goed doe of zoiets."

We doen een analyse met de software naar het thema waarvan zij zich bewust mag worden. Op het scherm verschijnt “Opoffering”. Sophie wordt stil. Ik zie dat dit thema haar enorm triggert. Ze vertelt me wat ze heeft gezien, gehoord en ervaren met betrekking tot "Opoffering" in de eerste 10 jaar van haar leven. Nadat we in haar verleden zijn gedoken en alles hebben besproken zegt ze "Ik ben flabbergasted. Ik had gedacht dat het iets voor de hand liggends zou zijn wat mij tegenhoudt. Maar dit? No way!".

Na haar verhaal vraag ik Sophie wat deze ervaring haar gebracht heeft. Ze vertelt dat ze anderen altijd in hun waarde laat. Dat zij juist heel zorgzaam is naar anderen, openstaat voor anderen. Het goede in anderen ziet. Tijdens haar verhaal begint ze haar eigen waarde te zien. Met betraande ogen kijkt ze me aan.  Een glimlach verschijnt  op haar gezicht. “Jeetje, zo heb ik er nog nooit naar gekeken.” "Ik had nooit kunnen denken dat in de ernst van wat ik heb meegemaakt mijn waarde voor anderen zit." We vervolgen onze sessie en komen tot een afronding.

Na een week hebben we weer contact. Ze heeft de sessie als super waardevol gevonden. De eerste week alleen al heeft haar dichter bij zichzelf gebracht . Ze voelt zich al meer zelfvertrouwen. In de eerste meeting van die week is ze voor zichzelf gaan staan zoals zij het verwoordde. Ze heeft zich erg krachtig en zelfverzekerd gevoeld. “Wow en we zijn pas 1 week verder”.

Die eerste jaren van Sophie's leven heeft zij het niet makkelijk gehad. Maar de woorden die ze hoorde van haar moeder en oma hebben er wel toe geleid dat zij anderen waardeert om wie ze zijn. Een begin is gemaakt om zichzelf te waarderen om wie ze is zodat ze zichzelf kan zijn en haar functie als leidinggevende optimaal kan vervullen.


Hoe mooi zou het voor jou zijn om in je kracht te gaan staan en jouw doel te realiseren? Moeiteloos!


WAT WIL IK JE NOG MEEGEVEN?

Wordt je eens bewust van de woorden die je tegen jezelf zegt en tegen anderen. Welk effect kunnen ze hebben? Of je nu opvoeder bent of leidinggevende binnen een organisatie of een partner, dochter of tante. Kies ze zorgvuldig en realiseer je dat de impact van je woorden groter is dan je in eerste instantie voor mogelijk acht. Kijk wat er gebeurd. En heb eens het lef om na een gesprek te vragen “Wat hebben mijn woorden met je gedaan?”.

Een prachtig filmpje ter illustratie: https://bit.ly/36EccNt

Ben jij ook van mening dat wij met onze woorden een positieve impact kunnen hebben op onze omgeving ? Attendeer mensen dan op dit blog en “help to make a difference”.

KIES JE WOORDEN BEWUST EN VERANDER DE WERELD.