De kracht van muziek


Herken je dit? Van die dagen dat het allemaal ff niet meezit? Dat je brein overuren maakt? Dat de opbrengst daarvan met de minuut minder wordt? De moed je in de schoenen zakt? Je de “verkeerde” mensen op je pad krijgt? Murphy in the fu*#ing house is? Je denkt “waar doe ik het allemaal voor”? Dat je gewoon door wilt blijven rijden? Naar Parijs of waar dan ook? Of ben ik de enige?

Stress! in mijn lijf

Ik voel de stress in mijn lijf en denk dit gaat niet werken. Ik probeer mijn gedachten te verzetten. Maar dat werkt niet omdat mijn brein al overuren maakt. Ik let op mijn ademhaling; 4 tellen in en 5 tellen uit. Maar ook dát werkt niet heel goed in "the moment".

En dan is er dat ene moment. Dat moment dat dit prachtige lied voorbij komt op de radio. Ik luister en ik verstil. Ik luister naar de tekst. Haar stem! Prachtig. Het ontroerd me, raakt me. In mijn hart én tussen de ogen.


Wake up sweetheart!

There are no mistakes

Just lessons to be learned

No matter how many times you stumble or fall

The greatest lesson is loving yourself through it all


Geen tekst van mijzelf. Maar van haar.

Ik word rustig. Mijn stress vermindert. Wauw. Dat voelt goed. Wat muziek al niet kan doen.


De kracht van muziek

Muziek is een wondermiddel. Het inspireert, geeft kracht, relativeert, verbindt. Neurologisch gezien doet muziek ontzettend veel. Neuropsycholoog Erik Scherder heeft onderzoek gedaan naar de effecten van muziek op ons brein. "Muziek is op alle fronten levensbevorderend."

"Neuropsycholoog Erik Scherder: Muziek geeft een beter leven"

En daaraan voeg ik graag toe dat het stress verminderend is. Tenminste, als je naar de juiste muziek luistert. Heavy Metal is daarin niet de beste optie 😀. Tenminste niet voor mij.

Aangezien iedereen baat heeft bij het verminderen van stress tref je hier een lijstje van de top 10 van anti-stress muziek. Wetenschappers hebben deze top 10 getest. Voor hen was de muziek zelfs meer ontspannend dan een massage, een kop thee of een wandeling, zo staat in het artikel van timemanagement.

"De ontspanning die de muziek veroorzaakt is zelfs zó effectief gebleken dat het afgeraden wordt om de muziek te luisteren wanneer je achter het stuur zit."


Het nummer op de radio

Nieuwsgierig naar "mijn nummer" op de radio? Ik deel het graag met je. Het is niet alleen prachtig. Ik ben toevallig ook nog een enorm fan van haar; Barbra Streisand. Een prachtig mens met een TOP stem.

Luister naar dit prachtige lied en dan vooral de tekst.


Het leert je te kijken vanuit een ander perspectief,

Het relativeert en

brengt innerlijke rust.


Hoe fijn is dat?

Ik wens je veel stress vrije momenten.

Pascale