PowerFULL PEOPLE
Empowering People | Creating Breakthroughs


ALWAYS EXPLORING

In mijn blogs neem ik je mee in wat mij raakt, verwondert, inspireert en beweegt. Ik neem je onder andere mee op ontdekkingsreis. Door de werelden van verschillende instrumenten, filosofiën en inzichten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop dat ik je met dit alles mag raken, verwonderen, inspireren en zo mogelijk in beweging mag brengen. Om te groeien in jouw eigen welzijn; geluk, succes, vervulling, welbevinden.

  

De kracht van woorden

Geloof jij in de kracht van woorden?

Woorden hebben het vermogen om ons in onze kracht te zetten en ons aan te zetten tot actie. Ook het tegenovergestelde is waar. Je kent het vast en zeker. Een compliment maakt dat je groeit. Je voelt je krachtiger. Je hebt meer zin in de dag en het levert betere resultaten op. En een knauw kan je kleiner maken of verdrietig.

Ik ontdekte een onderzoek van de Japanse Dr. Emoto. Hij schreef een prachtig boek over de boodschap van water. ‘Wat heeft dat nou met woorden te maken’ hoor ik je zeggen? Nou, hij vroor watermonsters in die van tevoren waren blootgesteld aan negatieve of positieve woorden. Daarna maakte hij foto’s van de waterkristallen. En stelde vast dat de positief beïnvloedde watermonsters mooie en perfect gevormde kristallen opleveren. Negatieve woorden, gedachten en emoties resulteren in lelijke, misvormde kristallen. En dan te bedenken dat wij voor zo’n 60% uit water bestaan! Hoe groot acht je de kans dat woorden ook zo’n effect hebben op jou?
In persoonlijke gesprekken met mensen kom ik regelmatig tegen dat de woorden die gezegd zijn, met name in de kindertijd, veel impact hebben gehad en vaak nog hebben op wie ze zijn en wat ze doen.

Woorden beïnvloeden ons leven. Bewust en zeer zeker ook onbewust. Ze vormen onze innerlijke dialogen en onze gedachten over onszelf. Over waartoe we in staat zijn. Over hoe waardevol we zijn voor onszelf en voor anderen. Deze gedachten leiden onherroepelijk tot acties met het daarbij behorende resultaat.

Soms wil je iets bereiken in je leven waarbij je merkt dat dit een bovenmatige inspanning van je vraagt en het resultaat uitblijft.  Je stelt jezelf dan hoogstwaarschijnlijk de vraag wat er écht voor nodig is om jouw doel te realiseren.  Het is dan zeker waardevol om te onderzoeken wat dat bereiken van jouw doel in de weg staat.


Hoe doe je dat?

In de begeleiding van mensen zie ik dat wat er in het verleden tegen hen gezegd is hier een belangrijke rol kan spelen.  Bijvoorbeeld:  “dat kun jij toch niet”, “doe maar gewoon”, “niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken”, “dit is niet voor ons weggelegd”, “je zult er altijd hard voor moeten werken”. Maar ook: “Je kan alles bereiken als je het maar echt wil”, “waar een wil is, is een weg” of “Jij bent een bijzonder mooi mens”.

Met Quaning, een methodiek waarmee ik werk in mijn coachingspraktijk, kun je echt doorbraken realiseren. Ik zie het resultaat bij elke begeleiding die ik hiermee doe. Je wordt je bewust van dat wat onbewust tussen jou en je geluk of succes staat. Dit is vaak terug te leiden naar wat je in de eerste 10 jaar van je leven gehoord, gezien en ervaren hebt. Dus ook wat er tegen je gezegd is. Het heeft je gevormd én ook mooie dingen gebracht. Een prachtig voorbeeld is het verhaal van een vrouwelijke manager die ik mocht begeleiden:  http://www.levelfivequaning.com/de-kracht-van-woorden/.

Hoe mooi is het om in je kracht te gaan staan en jouw doel te realiseren? Moeiteloos!


Wat wil ik je nog meegeven?

Wordt je eens bewust van de woorden die je tegen jezelf zegt en tegen anderen en welk effect ze kunnen hebben. Of je nu opvoeder bent of leidinggevende binnen een organisatie of een partner, dochter of tante. Kies ze zorgvuldig en realiseer je dat de impact van je woorden groter is dan je in eerste instantie had gedacht. Kijk wat er gebeurd. En heb eens het lef om na een gesprek te vragen “Wat hebben mijn woorden met je gedaan?”. 10 Tegen 1 dat je daarna zal kunnen genieten J

Een prachtig filmpje ter illustratie: https://www.youtube.com/watch?v=Hzgzim5m7oU


Always Exploring, Pascale

Ben jij ook van mening dat wij met onze woorden een positieve impact kunnen hebben op onze omgeving ? Attendeer mensen dan op dit blog en “help to make a difference”. Verander je woorden, verander je wereld.