PowerFULL PEOPLE
Empowering People | Creating Breakthroughs


ALWAYS EXPLORING

In mijn blogs neem ik je mee in wat mij raakt, verwondert, inspireert en beweegt. Ik neem je onder andere mee op ontdekkingsreis. Door de werelden van verschillende instrumenten, filosofiën en inzichten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop dat ik je met dit alles mag raken, verwonderen, inspireren en zo mogelijk in beweging mag brengen. Om te groeien in jouw eigen welzijn; geluk, succes, vervulling, welbevinden.

  

Rara wie ben ik?

“Om te worden wie je bent, moet je weten wie je bent.” (quote uit Magazine Flow). Hoe weet je wie je bent en hoe wordt je dat dan?

Oktober 2012. Ik lees een artikel in het tijdschrift Happinez “Rara, wie ben ik?” en ik lees “Vrijwel iedere ouder denkt weleens: zat er maar een gebruiksaanwijzing bij mijn kind….. Het Human Design Systeem geeft die! Ontdek wie je kind is en hoe je het ’t best kunt begeleiden”. 

Wow, dit maakt me nieuwsgierig. Als ouder vind ik het belangrijk mijn kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in wie ze zijn. Daarnaast ontmoet ik in mijn praktijk mensen met deze vraag. Mensen die op een kruispunt staan in hun leven en nieuwe wegen willen inslaan. Een nieuwe koers willen varen vanuit wie ze in essentie zijn en wat bij ze past. Hoe mooi om daar een antwoord op te vinden. Ik lees verder en besluit een workshop Human Design te doen. En het is niet bij 1 gebleven :-).


WAT IS HUMAN DESIGN?

Human Design is de wetenschap van differentiatie. Het laat je jouw unieke design zien en jouw specifieke rol in dit leven. Dit unieke design wordt weergegeven in de zogenaamde BodyGraph. Jouw BodyGraph wordt gemaakt op basis van je geboortegegevens en bestaat uit informatie uit de I Ching, Kabbala, Vedische Chakraleer, genetica, biochemie, astrologie, kwantummechanica en de antropologie. Toe maar.

Het gaat niet om geloven. Human Design nodigt je uit om deel te nemen aan een levensecht experiment. Namelijk je leven te leven volgens jouw blauwdruk waarbij je jouw Strategie en Autoriteit volgt die hoort bij jouw Type. Het biedt je de praktische hulpmiddelen en informatie die je nodig hebt om als jezelf te kunnen leven.


STRATEGIE, AUTORITEIT EN TYPE IN EEN NOTENDOP

Bij Human Design gaat het om het volgen van je strategie. Elk type heeft zijn eigen strategie zoals bijvoorbeeld informeren, responderen en wachten tot je uitgenodigd wordt. Het type geeft aan hoe jij jouw bijdrage levert aan de wereld: door te manifesteren, te genereren, te projecteren of te reflecteren. Je autoriteit is het centrum van waaruit jij beslissingen neemt. Je maakt hierbij gebruik van jouw lichaamswijsheid. Je neemt dus geen beslissingen met je hoofd. (Oeps Descartes!). En dat is een uitdaging op zich kan ik je vertellen.

Handelen en beslissen op de manier die goed voor jou is betekent dat jij je strategie volgt én dat jij je vervolgens ook afstemt op het meest belangrijke centrum in jouw BodyGraph, je autoriteit. Deze twee facetten kunnen niet zonder elkaar bestaan. Strategie en autoriteit zijn debasis ingrediënten die je nodig hebt voor het aangaan van jouw Human Design experiment.


WAAR GEEFT HUMAN DESIGN INZICHT IN?

Human Design laat je zien wie jij van nature bent. Waar je kracht ligt en ook je uitdaging. Het geeft je een gebruiksaanwijzing om het leven te leven vanuit je ware zelf. Om zo jouw rol beter te pakken en energie en balans te ervaren in je leven.

Human Design geeft inzicht in onder andere:

 • hoe jij besluiten kunt nemen die goed voor jou zijn
 • wat je bewuste - en onbewuste drijfveren zijn
 • wat de genetische kenmerken zijn van jouw gedrag
 • wat jouw kwaliteiten van nature zijn
 • tot welke kwaliteiten jij je aangetrokken voelt, die niet perse bij je horen
 • jouw rol in het leven
 • wat jij te brengen hebt in dit leven voor anderen
 • hoe jij anderen beïnvloed en wat anderen met je doen
 • waarom jij bij die ene persoon een goed gevoel krijgt en niet bij die ander
 • waar jouw ware potentie ligt

Klinkt fantastisch. Dat is het ook én het is een mooie uitdaging om als jezelf te leven omdat wij zo geconditioneerd zijn.


CONDITIONERING

Human Design laat je zien waar je geconditioneerd bent en wordt. Conditionering gebeurd ons hele leven door. Vanaf de geboorte. Door opvoeding, scholen, media, omgeving etc. We gaan allemaal mee in die conditionering. We willen voldoen aan de verwachting van anderen. Worden hoe anderen zijn. Worden zoals “onze voorbeelden”.

En in dit proces verlies je jezelf. Hier begint een mentaal proces van wie jij denkt dat jij bent of wilt zijn. Of hoe jij denkt dat jij je moet gedragen naar wat anderen van jou verwachten. Of hoe jij denkt dat jouw leven er volgens jou of anderen uit moet zien. Vanuit dit denken ga jij jezelf vormgeven en neerzetten. Hiermee verlies je het contact met jouw natuurlijke unieke talenten en kwaliteiten. Fascinerend. Want als ik niet ben wie ik denk dat ik ben, wie ben ik dan?


DE UI AFPELLEN

Volgens mij begint het met het afpellen van de ui. Wil je op zoek naar de basis, naar je ware natuur, naar wie je in essentie bent, zal je eerst een aantal lagen moeten afpellen. Human Design helpt daarbij. Human Design laat je zien waar je geconditioneerd bent. In Human Design termen: waar jij je niet-zelf hebt neergezet in deze wereld.

Natuurlijk. Veel mensen leven een prima leven met al hun conditioneringen. Wellicht stellen zij zichzelf nooit de vraag “Wie ben ik?”. En er zijn steeds meer mensen die zich deze vraag wél stellen. Waarom? Omdat ze het gevoel hebben het leven van iemand anders te leven. Omdat ze voelen dat ze niet meer de dingen doen die echt bij ze passen en hun vervulling geven. Omdat steeds meer mensen ziek worden, omdat ze maar doorgaan op een weg die eigenlijk niet hun eigen weg is.

Dan is kijken naar wie je bent en gaan leven conform je natuurlijke design een mooie en uitdagende stap. Het is niet weten hoe je in elkaar zit en het dan maar even doen. Nee, het is echt een levenslang experiment! Want bij jezelf komen vraagt de-conditionering. En hoe ouder, des te meer conditionering. Een uitdagend pad om te volgen. Ik kan erover meepraten.

Het is dan ook niet voor niets dat Human Design eigenlijk voor kinderen is. Zij kunnen gemakkelijker begeleid worden naar - en in wie ze in essentie zijn. Zij zijn natuurlijk nog niet zo geconditioneerd als wij. Maar hoe de-conditioneer je dan?

De-conditionering begint met het maken van de juiste beslissingen op basis van jouw design. Human Design is dan ook eigenlijk een besluitvormingsmechanisme. Sta er eens even bij stil….de kwaliteit van jouw leven hangt samen met de beslissingen die je maakt. We denken er eigenlijk niet over na, maar de juiste beslissingen nemen is dus een zeer belangrijke activiteit in ons dagelijks leven.


WAT HEEFT HUMAN DESIGN MIJ GEBRACHT?

Naast verwondering, verbazing en soms ook “het effe allemaal niet meer zien”, geeft Human Design mij veel inzichten in mijzelf. Elke dag weer. Wat heb ik zoal ontdekt over mij zelf?

 • Dat het werken als werknemer in een grote organisatie minder geschikt is voor mij. En dat ik het beste tot mijn recht kom als eigen ondernemer samenwerkend binnen een klein team. Om dan vervolgens binnen verschillende organisaties mijn energie en drive te brengen op projectbasis. Als coach, consultant of interim manager. Waarin ik waarde toevoeg en dan weer op weg ga naar de volgende opdracht.
 • Dat ik iemand ben die de energie brengt voor het opbouwen van teams. Binnen een team ondersteun ik de interactie en de ontdekkingstochten. Ik zorg ervoor dat cultuur, de normen en waarden, er komt. Hoe doen we het hier met elkaar? Welke afspraken maken we met elkaar? Ik breng de bouwstenen en de verbinding.
 • Dat ik mensen richting kan geven en verder kan helpen op hun pad.
 • Dat ik nu weet op welke gebieden ik geconditioneerd wordt door anderen. Hierdoor kan ik dichter bij mijzelf blijven. Voorheen dacht ik dat alle ideeën, gedachten en gevoelens die ik had van mij waren en dat ik daar wat mee moest doen. Nu weet ik dat dit niet zo is. Ik pik gewoon heel veel op van anderen. Dit lucht wel op kan ik je vertellen (haha).
 • En last but not least dat ik niet een ‘one-trick-pony’ ben. Dat het bij mij past om verschillende dingen te doen en verschillende methodieken in te zetten in mijn werk. Daar waar mijn ouders er vroeger op hamerden dat ik mij toch maar vooral moest specialiseren. “Een vak leren”! Over conditionering gesproken!

Ook in de privé sfeer brengt Human Design mij veel. Ik begrijp het gedrag en de reacties van mijn kinderen nu veel beter. Ik weet nu waarom ze doen wat ze doen. Kan daar beter mee omgaan. Niet altijd natuurlijk  want ook ik leer nog elke dag. Het leert me om gedrag in een ander perspectief te zien. ‘Niets is persoonlijk’, zegt Human Design. We zijn gewoon op een bepaalde manier ‘gebakken’. En van daaruit doen we. Dat alleen al is behoorlijk relativerend :-).

Ook blijf ik kritisch. Volgens Human Design is de wereld niet maakbaar. Alles wat is, is. ‘Geen keuze!” Misschien is dat zo en wil ik graag dat de wereld maakbaar is. En ja wat is dan maakbaar? Is dat invloed hebben op mijn resultaat? Als dat maakbaarheid is, ja dan geloof ik daar wél in.


WORDEN WIE JE BENT?

Naarmate ik de kennis, opgedaan uit Human Design, langer toepas gaat het makkelijker. En op momenten blijft het nog een uitdaging.

Want weten wie je bent is één. Jezelf worden, met alle beïnvloeding en conditionering van buiten af, is twee. Het is een mooie en uitdagende ontdekkingstocht. Absoluut de moeite waard om het aan te gaan en te ervaren.

 Always exploring, Pascale

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Ik nodig je uit een ‘comment’ te plaatsen en ik ga kijken wat ik voor je kan betekenen. Of we spreken eens af.

Hier vind je een leuk filmpje over Human Design: https://youtu.be/TEA7MqkvU7w