10 tips om van "elke reis" de moeite waard te maken


Herken je dit? Zomaar ergens hoor je of lees je een zin die je raakt. Een gewone alledaagse zin. Nou, dat had ik recentelijk ook.

Met mijn hoofd vol gedachten rij ik naar het tankstation. Ik heb de komende dagen heel wat kilometers te maken, dus ik gooi ‘m maar even vol. Al tankend sta ik verzonken in gedachten. Ineens zie ik op het bordje voor mij: “Maak elke reis de moeite waard”.

Ik realiseer me dat mijn leven eigenlijk ook een reis is. Waarin ik met allerlei leuke dingen bezig ben. Veelal werk gerelateerd. Nieuwe dingen aan het uitdenken, nieuwe uitdagingen aan het vinden, veel aan het lezen, schrijven etc. Druk, druk, druk. En ik bedenk mezelf dat ik daarbij veel van mijzelf moet. “Dit moet vandaag af”. “Ik moet die relatie nog even bellen.” “Ik moet die boodschap nu even doen.” “Ik moet die offerte vandaag de deur uit hebben.” Alles moet daar dan voor wijken. “Nee, nu even niet. Dit moet eerst af”. “Sorry schat, mama is nu te druk. Ik heb nu even geen tijd om je te helpen.” Enzovoort, enzovoort. En ja, het moet natuurlijk ook nog wat opleveren! Herkenbaar?

En dan komt zo’n zin voorbij: “Maak elke reis de moeite waard”. “Geniet ik wel van mijn eigen reis?” vraag ik mijzelf af. Ik kan zo’n zin dan ervaren als een godsgeschenk. Een wake-up call: “word wakker schatje en geniet van jouw reis”. Even weer landen. Met twee benen op de grond. Want als ik heel eerlijk ben zijn de meeste dingen waar ik mee bezig ben heel erg leuk. En door de druk die ik mezelf opleg geniet ik er te weinig van. Dat woord “moeite” mag wat mij betreft wel uit de zin “maak elke reis de moeite waard”. Laten we het simpel houden: Geniet van elke reis!

En hoe doe je dat dan? Genieten van de reis?

Ik pak mijn eigen “gereedschapskist” er weer eens bij. Het is niet de eerste keer namelijk dat ik dit ervaar. Oké, hierbij mijn eigen 10 tips ook voor jou:


1. Pluk de dag

Begin, als je net ontwaakt, met een blije gedachte. Iets waar je een glimlach mee op je gezicht tovert. Dat brengt je in een positieve stemming.

Pak echt een momentje voor jezelf. Een goed ontbijt, krantje, je favoriete muziek erbij. Zo fijn om de dag relaxed te beginnen. Ook al heb je maar weinig tijd. Het kán. Zet anders je wekker 5 minuten vroeger. Het vraagt wellicht wat discipline van je maar het levert je veel op.

Als je kunt mediteren dan is dat zeker een aanrader. Dan begin je zowel positief als ook relaxed aan je dag.


2. Focus

Ik kan met honderd dingen tegelijk bezig zijn. Dat is verre van optimaal. Wat werkt is het maken van een things to do lijstje voor de dag. Wat zet ik daar zoal op?

Als eerste een inspirerende quote voor die dag. Er zijn sites waar je die kunt vinden zoals http://bit.ly/1lIVEIs of apps (Iphone) http://bit.ly/1NfT2yR. Zoek een quote met aandacht uit. Eentje die raakt. Net als de zin die ik tegen kwam. Het kan je focus en richting geven voor de rest van de dag. Op bepaalde sites krijg je gewoon de quote van de dag. Laat je verrassen wat het je brengt.

Welk doel je business wise behaald wilt hebben die dag.

Wat je in de persoonlijke / privé sfeer gedaan wilt hebben en

– zeer belangrijk - een nice to do dingetje. In mijn geval bijvoorbeeld sporten, met de hond naar het bos, zingen voor mijn zangles.

Tip: Gun jezelf de tijd om dingen voor elkaar te krijgen als het niet direct lukt. No problem. Morgen is weer een dag. Geniet van de reis :-)


3. Aandacht

Doe de dingen die je doet met aandacht én GENIET van elke stap die je zet. Niet alleen maar bezig zijn met het eindresultaat. Genieten maakt dat je in je positieve flow blijft en dan loopt alles net wat lekkerder. En alles wat je aandacht geeft groeit.


4 Neem een Bucketlist-Break

Ik heb nogal eens de neiging om vooral maar door te blijven gaan. Geen pauze nemen en gewoon een broodje eten terwijl je werkt. Herkenbaar? Met de Bucketlist-Break neem je echt even afstand van dat waar je mee bezig bent. Je visualiseert dat wat je graag wilt doen. Bijvoorbeeld een wandeling op het witte zandstrand van een eiland in Thailand. Het is eigenlijk een beetje wegdromen met iets leuks in gedachten. Zie jezelf, voel het zand onder je voeten en ruik de geur van de zee. Het mooie hiervan is dat dit je creatieve brein aanzet.


5. Ontmoet leuke, inspirerende mensen

Heb contact met leuke mensen om je heen. Maak een afspraak met mensen op kantoor of bel met mensen die je kent. Zoek leuke, inspirerende mensen op. Dat geeft je weer een boost aan positieve energie. En vermijd mensen die je energie kosten. Verstop je desnoods onder je bureau (kinderlijk leuk!).6. Lichaamstaal

Ons hoofd is vaak alles. Maar daardoor voelen we minder of niet wat er daaronder gebeurd. Je lichaam geeft heel subtiele signalen dat het even rust wil. Strek je benen of haal een frisse neus. Belangrijk om je lijf te koesteren en ernaar te luisteren en handelen. Want ja, het draagt wel dat hoofd! Wat je weer een boost geeft is de zogenaamde briskwalk.


7. Break-out

Je kent het wel. Het wil effe niet. Je loopt vast. De ideeën blijven achter. Het maakt je gek. Break-out! Ga iets leuks doen voor jezelf. Iets wat je blij maakt. Waar je energie van krijgt. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Het lezen van een boek, luisteren naar muziek, dansen door je kamer, lachen met een goede vriend. Een leuk en inspirerend filmpje op YouTube helpt ook.

Uit ook gerust je frustratie. Gooi het eruit. Schreeuw, sla met een kussen op de bank, stamp een zak met koekjes kapot. Wat ook helpt is, als je alleen bent, keihard muziek draaien meeblairen en lekker los uit je dak gaan. Of doe het samen met iemand. So energetic!!! Het lucht op en je kunt weer lekker door.


8. Echte Tafelmomentjes

Als het lukt, neem echt de tijd om te genieten van je eten en van de mensen om je heen. Of dit nu overdag is of ‘s avonds. Het is zoveel beter voor je lijf en je relatie(s). Weg met de telefoons! Echt even een moment om samen plezierige dingen te bespreken. Geen werk (haha: uitdaging?)


9. Relativeer

Om te relativeren gebruik ik wel eens ‘Regel 6’. Deze zegt: “Neem jezelf niet zo f*&^ing serieus!” Het helpt je te relativeren. Je kunt weer lachen om jezelf. Heerlijk. Deze foto kan je hierbij helpen :-).


10. Afsluiting van de dag met S&D’s

S&D’s? Successen en Dankbaarheden. Wat geeft dat een voldoening zeg . Vlak voordat je gaat slapen neem je een moment om te reflecteren op de dag. Je schrijft 3 tot 5 successen op van die dag en 3 tot 5 dankbaarheden. Successen zijn die zaken waar je zelf invloed op hebt gehad. Dankbaarheden zijn die zaken die er “als vanzelfsprekend” voor je zijn. Alles is goed. Van groot tot klein. En… niet alleen maar werkgerelateerd!

Door bewust bezig te zijn met de positieve zaken in je leven ga je ervaren dat je positiever en gelukkiger in het leven komt te staan. Je ontdekt dat je zelfs de kleine dingen in het leven weer gaat waarderen. Doe het minimaal 21 dagen.   Deze tijd is nodig om het in je systeem verankerd te krijgen.

Als je jezelf nu hoort denken “ach, maar dit soort zaken heb ik al vaker gelezen”, dan is mijn vraag hoe vaak je jezelf zo ver hebt kunnen brengen om dit ook eens te doen en vol te houden. In plaats van je brein de kans te geven er een mening over te vormen en weer over te gaan met de waan van de dag en je reis niet echt de moeite waard te laten zijn. Terug naar af….

Geniet van de reis. Ga stap voor stap. Met aandacht, humor, focus, fijne mensen om je heen en een gezonde portie relativeringsvermogen. En gaat het soms toch effe niet zoals je wilt of verwacht hebt? Denk aan regel 6!

Pascale